Guvernul propune legiferarea unui nou contract de munca, de tip teleworking, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, un mijloc pentru angajatori de a-si moderniza organizarea muncii, dar si unul pentru autonomia sporita a angajatilor. Acest contract de munca de tip teleworking ar trebui sa intre in vigoare pana in luna octombrie.
Potrivit unui răspuns acordat MEDIAFAX, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi propune să elaboreze proiectul de act normativ având ca obiect reglementarea activităţii de teleworking (telemunca).
”Teleworking-ul reprezintă atât un mijloc pentru angajatori de a-şi moderniza organizarea muncii, precum şi un mijloc pentru angajaţi de a-şi reconcilia munca şi viaţa socială, oferindu-le autonomie sporită în realizarea sarcinilor ce le revin. În contextul politicilor sociale europene MMJS îi propune să încurajeze această formă nouă de organizare a muncii, astfel încât flexibilitatea şi securitatea să meargă mână în mână, iar calitatea locurilor de muncă să fie sporită iar şansele de integrare a persoanelor cu dezabilităţi pe piaţa muncii să crească”, se arată în răspunsul oferit de MMJS.
De asemenea, surse Profit.ro indică faptul că sunt discuții pentru completarea Codului Muncii cu următorul articol:
„”se introduce art.1071 – 1074, cu următorul cuprins:
„Art.1071.- (1) Telemunca este o formă de organizare a muncii, prin intermediul căreia salariații, utilizând tehnologiile informatice, îndeplinesc atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o dețin în alt loc decât sediul sau domiciliul angajatorului, după caz.
(2) În înțelesul prezentei legi, are calitate de telesalariat orice persoană care desfășoară activitatea în condițiile alin.(1).
(3) În vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu ce le revin, telesalariații își stabilesc singuri programul de lucru.
(4) Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau contractul individual de muncă, după caz.
Art.1072.- (1) În vederea încheierii contractului individual de muncă cu prestarea activității prin telemunca, salariatul trebuie să consimtă în mod expres și explicit asupra acestui mod de organizare a muncii.
(2) Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității pe bază de telemunca nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia.
Art.1073.- Contractul individual de muncă se încheie în condițiile art.16 și conține, în afara elementelor prevăzute la art.17 alin.(3), următoarele mențiuni:
a) locul din care prestează munca telesalariatul;
b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;
c) obligația angajatorului de a asigura telesalariatului condițiile tehnice necesare prestării muncii, precum și alte facilități utile bunei desfășurări a activității, cu excepția cazului în care părțile nu convin altfel;
d) lista echipamentelor puse la dispoziția telesalariatului de către angajator;
e) obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul în care prestează munca telesalariatul al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează;
f) obligația angajatorului de a informa telesariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil sau ale regulamentului intern, după caz, în materia protecției datelor cu caracter personal”.
Introducerea de noi tipuri de contracte de muncă de tipul teleworking, net-jobs este una din măsurile prevăzute în programul de guvernare al actualului guvern, care a precizat că “obiectivul principal în materie de ocupare a forței de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ținta de 70% în privința ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani”.
Inițiativa nu este una nouă, ea aflându-se pe masa Ministerului Muncii încă din 2007, când ministru era liberalul Paul Păcuraru.
Documentul la care lucrează Ministerul Muncii stârnește, însă, și îngrijorare.
Astfel, potrivit Digi24 firmele şi experţii în resurse umane spun însă că noile contracte nu îi vor avantaja pe cei care lucreaza de acasa. Măsura ar avea mai degrabă scopul de a atrage bani la buget.
„Pentru cei care în acest moment au optat pentru varianta colaborării pe un PFA, obligativitatea impunerii unui contract de muncă va genera cu siguranță costuri mai mari la grila de impozitare pentru angajator”, spune Corina Diaconu, managerul unei firme de resurse umane.
„Sper să se gândească foarte foarte bine și foarte atent acest proiect legislativ, astfel încât să nu impacteze un procent semnificativ de IT-iști care folosesc astfel de vehicule pentru a-şi fiscaliza banii”, spune Sorin Zaveliță, managerul unei firme IT.
Un IT-ist care câştigă 8.000 de lei pe lună trebuie să plătească statului aproape 900 de lei, dacă încasează banii printr-un PFA. Însă, dacă îşi face contract de muncă pe acelaşi venit net, taxele către stat urcă la aproximativ 6.000 de lei. 3.400 de lei trebuie plătiţi de angajat şi aproape 2.600 de angajator.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, „persoanele care vor lucra în regim de teleworking beneficiază de aceleași drepturi, garantate prin legislația și prin contractele colective aplicabile, ca și persoanele similare care prestează activități în sediul angajatorului”.
În prezent, doar 1% dintre salariaţii din România lucrează de acasă. Procentul ajunge la 30% în Olanda şi Suedia.